Navigare rapida pe judete

Urmareste ultimele primarii inscrise

Loc. Stangaceaua - Jud. Mehedinti
Loc. Grozesti - Jud. Mehedinti
Loc. Barbatesti - Jud. Gorj
Loc. Vladimir - Jud. Gorj
Loc. Aninoasa - Jud. Gorj
Loc. Turburea - Jud. Gorj
Loc. Stoina - Jud. Gorj
Loc. Danciulesti - Jud. Gorj
Loc. Tantareni - Jud. Gorj
Loc. Stejari - Jud. Gorj
Loc. Cruset - Jud. Gorj
Loc. Goicea - Jud. Dolj
Loc. Bistret - Jud. Dolj
Loc. Birca - Jud. Dolj
Loc. Urzicuta - Jud. Dolj
Loc. Giurgita - Jud. Dolj
Loc. Tuglui - Jud. Dolj
Loc. Cerat - Jud. Dolj
Loc. Calopar - Jud. Dolj
Loc. Malu Mare - Jud. Dolj
Loc. Draghiceni - Jud. Olt
Loc. Radovan - Jud. Dolj
Loc. Vartop - Jud. Dolj
Loc. Bucovat - Jud. Dolj
Loc. Gangiova - Jud. Dolj
Loc. Intorsura - Jud. Dolj
Loc. Varvoru de Jos - Jud. Dolj
Loc. Silistea Crucii - Jud. Dolj
Loc. Vela - Jud. Dolj
Loc. Brastavatu - Jud. Olt
Loc. Orlea - Jud. Olt
Loc. Coteana - Jud. Olt
Loc. Otesani - Jud. Valcea
Loc. Dragoesti - Jud. Valcea
Loc. Gircov - Jud. Olt
Loc. Deveselu - Jud. Olt
Loc. Vadastrita - Jud. Olt
Loc. Stefan cel Mare - Jud. Olt
Loc. Radomiresti - Jud. Olt
Loc. Grojdibodu - Jud. Olt
Loc. Draganesti de Olt - Jud. Olt
Loc. Sopot - Jud. Dolj
Loc. Secu - Jud. Dolj
Loc. Melinesti - Jud. Dolj
Loc. Goiesti - Jud. Dolj
Loc. Dragotesti - Jud. Dolj
Loc. Bralostita - Jud. Dolj
Loc. Simnicu de Sus - Jud. Dolj
Loc. Scaiesti - Jud. Dolj
Loc. Farcas - Jud. Dolj
Loc. Grecesti - Jud. Dolj
Loc. Cernatesti - Jud. Dolj
Loc. Argetoaia - Jud. Dolj
Loc. Voineasa - Jud. Olt
Loc. Ganeasa - Jud. Olt
Loc. Gradinari - Jud. Olt
Loc. Dobretu - Jud. Olt
Loc. Carlogani - Jud. Olt
Loc. Barza - Jud. Olt
Loc. Stoicanesti - Jud. Olt
parteneri primariaonline
partener primariaonline

Ofertele publice initiale, o mina de aur pentru investitorii pe bursa

Investitorii sunt tot mai optimisti in privinta evolutiei pietei de oferte publice initiale (IPO), se arata intr-un studiu Ernst & Young publicat luni.

De asemenea, ei se asteapta la oportuntati mai bune de obtinere de profit, la imbunatatirea mediului macro-economic si la piete de capital mai stabile in 2013, toate acestea contribuind la conturarea unui sentiment pozitiv in piata.

In Romania, 2013 se anunta un an mai activ pentru Bursa de la Bucuresti, mai ales datorita asteptarilor pozitive ale liderilor de business privind evolutia companiilor lor, dar si datorita potentialului prezentat de listarile anuntate ale catorva companii de stat.

Astfel, potrivit studiului remis Ziare.com, 82% din cei peste 300 de investitori institutionali intervievati in cadrul studiului spun ca au investit in pre-IPO-uri si IPO-uri in 2012, comparativ cu doar 18% in 2010 sau 2011.

Mai mult, investitorii implicati in studiu vorbesc de perspective mai bune privind obtinerea de profit, de imbunatatirea mediului macro-economic si de piete de capital mai stabile in 2013, toate acestea contribuind la conturarea unui sentiment pozitiv in piata.

Oferta publica initiala consta in actiunea de a aduce la cunostiinta publicului interesat despre vanzarea unei emisiuni de actiuni, a unei companii, pentru prima data. Aceasta modalitate este utilizata de o societatea din dorinta de dezvoltare prin expansiune si diversificare externa, dar si de companii mari care decid sa devina tranzactionate public.

Majoritatea investitorilor sunt concentrati pe pietele interne

In marea lor majoritate, investitorii au declarat ca mizeaza pe pietele lor interne. Ei se asteapta la un mediu favorabil investitiilor in tara de origine sau pe pietele regionale in urmatorii trei ani.

Aceasta situatie caracterizeaza, mai ales, investitorii din America de Nord, unde 89% din investitii au fost concentrate pe listarile interne. In schimb, 41% dintre investitorii europeni declara ca prefera sa investeasca in alte regiuni.

Investitorii percep pietele in crestere rapida ca fiind riscante si scumpe, 72% dintre ei afirmand ca riscul este mai mare, iar 41% considerand ca preturile sunt mai mari.

Serviciile financiare se bucura de o atractivitate universala

Studiul evidentiaza faptul ca serviciile financiare reprezinta industria cea mai atractiva in orice regiune.

In general, 51% dintre respondenti au mentionat ca acest sector se claseaza in top trei in privinta investitiilor din portofoliile lor. Urmatoarele trei mari sectoare din clasament sunt: retail (35%), produse de larg consum (27%), petrol si gaze (26%) si tehnologie (21%). Industriile de consum sunt deosebit de puternice in pietele aflate in crestere rapida, unde populatia este tanara si in expansiune iar veniturile sunt in crestere.

Pretul potrivit apare mentionat in raspunsurile a peste 91% din investitorii chestionati ca fiind primul dintre principalii trei factori critici care determina reusita unei IPO, indiferent de regiunea geografica in care are loc sau de tipurile de investitori carora li se adreseaza.

Pe locurile urmatoare se claseaza informatiile potrivite (mentionate de 65% dintre investitori) si echipa potrivita (57% dintre respondenti). Pentru ca informatiile in vederea listarii sa fie convingatoare, companiile trebuie sa faca dovada ca modelul lor de business a avut performante bune in ultimii ani, ca au inregistrat rezultate solide si ca au un plan de actiune bine pus la punct pentru a-si sustine dezvoltarea pe mai departe.

Rezultatele studiului evidentiaza faptul ca o companie de buna calitate, condusa de echipa potrivita, cu o oferta facuta la pretul potrivit si insotita de informatiile potrivite va atrage de fiecare data atentia pietei. Companiile care sunt bine pregatite in acest sens vor putea sa-si lanseze oferta de indata ce identifica o fereastra de oportunitate.

Supraestimarea pretului este cea mai mare amenintare la adresa reusitei unei IPO
Analizand importanta listarii la pretul corect si cu echipa de management potrivita, supraestimarea pretului apare mentionata de 85% dintre respondenti drept principala amenintare la adresa reusitei unei IPO.

Pe pozitia imediat urmatoare se claseaza coordonarea ofertei de catre echipa nepotrivita (56% dintre cei chestionati). Listarea publica intr-o etapa prea timpurie a ciclului de business este perceputa ca cea de-a treia mare amenintare (43%), fiind cel mai adesea declansata ca urmare a nevoii stringente de capital sau a dorintei de a valorifica un potential cu o fereastra limitata de oportunitate.

Cum vad investitorii succesul in cazul unei companii publice?

Majoritatea investitorilor considera ca succesul unei companii publice depinde intr-o masura covarsitoare de trei factori: excelenta operationala (66%), indeplinirea asteptarilor investitorilor (66%) si folosirea veniturilor din IPO conform planificarii (47%).

Privind in perspectiva

Prognozele la nivel global pentru investitiile IPO pentru anul in curs si pentru 2014 sunt pozitive. Este putin probabil ca mixul sectorial sa sufere schimbari semnificative in urmatorii 5 ani. Este totusi posibil ca investitiile in minerit, metalurgie sau petrol si gaze sa creasca pe fondul estimarilor de crestere a cererii in pietele emergente care continua sa-si dezvolte infrastructura si capacitatile de productie.

In Romania, 2013 se anunta un an mai activ si pentru Bursa de la Bucuresti, mai ales datorita asteptarilor pozitive ale liderilor de business privind evolutia companiilor lor, dar si datorita potentialului prezentat de listarile anuntate ale catorva companii de stat.

Mai mult decat atat, companiile din Romania sunt orientate asupra cresterii competitivitatii si performantei. Este de asteptat ca acest lucru sa se reflecte si pe piata de capital, unde companiile performante vor cauta resurse pentru finantarea investitiilor si a extinderii operatiunilor.

Sursa. www.ziare.com

martie 2013